fredag, januari 20, 2006

Säkerhetskontrollerna och Libanon

Vi sitter på rummet på vårt sköna, varma hotell Jersusalem stund innan vi ska äta. Ute har spöregnet just lagt sig. Vi hann precis var ute en stund, och kort besöka gamla stan, omgiven av stadsmuren.

Ortodoxa judar med de karakteristiska tinninglockarna och stora hattar – med regnskydd :-) – skyndar förbi (tittar man till höger på bilden kan man se dem skymta. Här och där står militärer och iakttar vad som händer.
Catrin som jobbar på Upsala Nya Tidning kom just till vårt rum, direkt från ett palestinskt flyktingläger i norra Libanon. I Libanon bor palestinier sedan 40 år. De får inte bli medborgare eller bo på andra ställen än i lägren och de får inte ha yrken som läkare och jurister. 40 yrken är förbjudna för palestiner att inneha i Libanon.
Säkerhetskontrollerna: på flygplatsen ser kvinnan som tar emot passen att Anna var i Israel i april. Hon undrar vad Anna ska göra här. Hon kallar fram mig och undrar samma sak, efter att Anna har sagt att vi åker tillsammans. Sedan får vi två lappar våra pass (alla får lappar), som vi ska visa upp när vi går igenom nästa kontroll. Våra lappar visar tydligen att vi ska kollas extra, för en vakt blir tillkallad och hon börjar fråga ut oss vad vi gör här. Efter en stund kommer en vakt till, och frågar mer. Henrik och Per kommer fram till oss, och efter en stund, när Anna förklarat att vi ska diskutera projekt och träffa det svenska konsulatet ungefär fem gånger, får vi gå igenom.
Taha, chauffören, kommer sent. Även han har fastnat i en säkerhetskontroll på väg till flygplatsen. På vägen från flygplatsen pekar Taha mot en annan taxi som står med dörrar och baklucka vidöppna vid en kontrollplats.
– Arabiska taxichaufförer, de blir alltid undersökta.
Men när vi är med i bilen blir vi inte ens stoppade, på vägen ut från flygplatsen.

1 Comments:

At 17:25, Blogger Erik Mörner said...

Talade under ett besök i Libanon för ett par år sedan med en palestiner där. Utan att kunna analysera palestiniernas situation där kommer jag ihåg att han i alla fall utryckte att han kände sig oönskad som palestinier där.

Intressant blogg den här. Jag kommer följa den. Ha det så bra.

 

Skicka en kommentar

<< Home