lördag, januari 28, 2006

Första palestinska oberoende nyhetsbyrån vinner mark

Chefen över Ma'an Network, Raed Othman, är bara en av många företrädare för ickestatliga organisationer som vi träffar som får bidrag från utlandet. Han är oroad över vad som kommer att hända nu när Hamas kommer till makten – kommer Danmark och Nederländerna att dra in sitt treåriga startbidrag till Ma'an? Kommer Hamas att gå med på att den sekulariserade organisationen får pengar?

Ma'an är ett projekt där man samlat ihop lokaltv-stationer och gått samman om ett program med lokalnyheter som sänds under en timme varje dag. Man visar även feature, direktsända debatter från Palestine legislative council (PLC), har just börjat sända radio, och har en nyhetsbyrå, Ma'an News Agency, med korrespondenter och fotografer i varenda stad på Västbanken och i Gaza.
De startade 2004 och deras enda konkurrent är den statliga Wafa, kontrollerad av Fatah.
– De har inte varit så glada över att vi drog igång. Vi blir mer och mer populära och nu har vi tre gånger så många sidvisningar som Wafa.
Ma'an betyder tillsammans och idén är att bevaka både vad som händer i Israel och i Palestina. I nyhetsbyråns lokaler i Betlehem sitter tre små redaktioner tillsammans i ett rum: en som producerar material på engelska, en på hebreiska och en på arabiska.

På Raed Othmans kontor sitter ett stort porträtt av en man.
– Det är min morbror Ahmad Noman, han blev skjuten under invasionen av israelerna, den 8 mars 2003.
Ahmad Noman var läkare och en av grundarna till lokaltv-stationen Betlehem tv. Han åkte i en bil märkt med läkare mot sjukhuset för att ta hand om sårade, när soldaterna öppnade eld mot honom.
– Han nästan var framme, 100–150 meter från sjukhuset. De hittade 28 kulor i hans kropp.