torsdag, januari 26, 2006

Det krävs en del vin för att bekämpa Hamas


Dagen efter valet är de vi träffar förvirrade. Chefen för tankesmedjan Panorama, Riad Malki, verkar förtvivlad. Medan vi är på hans kontor får vi hela tiden nya rapporter om hur Hamas får fler och fler mandat allt eftersom rösträkningen fortskrider.
– Problemet är att det är så många som inte förstår vad de röstar på. Det finns de som röstar på Hamas för att de är emot Fatah, korruptionen och eftergivenheten mot Israel. De vill inte alls ha en muslimsk stat. Sedan finns det de som är hardcore, men de är betydligt färre. Men det syns ju inte på röstantalet.
– Har det pratats mycket om Hamas religiositet innan valet? frågar jag.
– Nej, i princip ingenting. Min mamma, pappa och svägerska röstade på Hamas. De kommer att ångra sig. Ingen av dem är religiösa.

Senare träffar äter vi lunch hos Ali Ayyad och hans famílj i Abu-Diss, förut en förort till Jerusalem, nu brutalt avdelad av muren. Även Ali är förkrossad. Han skämtar hela tiden om Hamas, men han är nedstämd.
– Nu kommer jag inte ens att kunna röra vid mina döttrar. Du måste ha slöja, Sara.
– Varför ska inte män ha slöja? säger Sara, 13 år, surt. De har också hår. De kan ha slöja.
Vi dricker vin till lunchen för att protestera mot Hamas – ingen alkohol enligt islam.

När vi går omkring i Abu-Diss åker karavaner med glada Hamasanhängare förbi oss flera gånger.

Ali är lokal politiker och föreståndare för en barnstuga i Abu-Diss, delvis finansierad av Sida-pengar. Där kan barn rita, lära sig läsa, lära sig borsta tänderna, låna böcker, använda datorer.
Dataspelen är populära bland killarna. Om Laila Freivalds menar allvar med sitt hot om att dra in stödet till Palestina om Hamas inte erkänner Israel, så kommer barnstugan och det nyöppnade kvinnocentrumet kanske vara tvungna att stänga.

I barncentrumet visar Alis medarbetare teckningar barnen har gjort. Det syns att de växer upp i Palestina.

På kvällen blir det mer protestvin. Nu har palestinierna både Hamas och Israel att slåss emot.
– Det här betyder att freden är slut, säger studenten Saed i Nablus. Nu blir det krig.
– Är du rädd?
– Rädd? Det är alltid krig här.