onsdag, januari 25, 2006

Nablus och alla hål


Nablus ligger i en gryta i bergen, och bebyggelsen klättrar upp på bergssluttningarna. Staden är ett starkt fäste för de terroriststämplade Hamas, i kommunalvalen fick de 73 procent.
– Men då ska man komma ihåg att kommunalvalen handlar mer om service och kommunala tjänster än om politik, säger Amal Kreishe från Nationella inititiativet senare när vi träffar henne i Ramallah.
Från staden har en hel del självmordsbombare kommit. Det gör att den är hårt drabbad av israeliska räder och bombningar och det är kanske därför vi har svårt att komma in i staden.

Liksom i alla andra städer vi är i märks det att det är val snart. Överallt flaggor och valaffischerna. Gröna flaggor är för Hamas, gröna för Fatah, och gula för Nationella initiativet.
I Gaza var det en tydlig övervikt för gröna flaggor, här verkar det mer jämnt.

När vi går runt med tre studenter, Saed, hans kompis och svensken Anders, visar de hål, ruiner och kulhål överallt i den gamla staden, ett av våra kulturarv.
– Här kom det en missil när hela familj var hemma, säger han och pekar uppåt.
En hel våning är borta.
På ett annat ställe sitter det skyltar från Unesco och EU om att de ska åter bygga byggnaden som bombats bort.

En grupp svartklädda män och pojkar sitter på en trappavsats. Ovanför dem sitter martyraffischer och det hänger en krans med blommor vid dem. Bredvid en av männen står ett enormt gevär.
– Kan jag fotografera dem, frågar jag Saed.
– No, no, no, säger han med eftertryck. They are warriors.
– Jihad? frågar Per.
– No, warriors.
Många av männen kan vara efterlysta av Israel och det är därför känsligt att fotografera på gatorna.