lördag, januari 21, 2006

CNN försökte "hjälpa" Hamas

Precis när alla kyrkklockor – det finns hur många kyrkor som helst – börjar ringa i Gamla stan i Jerusalem kommer en liten lutheransk biskop ut och hälsar på oss i foajén i The Church of th Redeeemer. Det är biskopen Dr Munib Younan, som faktiskt varit i Sverige två gånger och till och med hållit tal på Sergels torg.

På hans kontor diskuterar vi valet och Palestinas framtid. Biskopen är förbannad på de få palestinier som försöker göra motstånd mot israeler fysiskt.
– De förstör för alla.
Jag får en stark känsla av att palestinerna kommer att låta sig – de kan inte annat, de har ingen makt – marginalisera sig mer och mer. Muren byggs långt innanför de gränser som fastslogs 1949 efter det första arabisk-israelska kriget, på ockuperad palestinsk mark. Den slingrar sig hit och dit, och kors och tvärs... Den gör små svängar så att bosättningar, bördig mark och vattenkällor hamnar på israeliskt område. Det finns 250 000 bosättare i Västbanken. 250 000 människor som illegalt ockuperar palestinsk mark och som inte kan bli bortkörda av palestinier – bosättarna är beväpnade men inte palestinerna – och som inte körs bort av israelerna.

Sedan berättar biskopen att han välsignat olika politiker inför valet, även en Hamas-ledare kom till honom. Hamas-ledaren berättade att CNN hade kontaktat honom och velat att han skulle försöka hålla ett valtal i Jerusalem – vilket är förbjudet, all valpropaganda är förbjuden i Jerusalem – och att de skulle filma honom när han blev gripen av polisen. Då skulle han bli känd och det skulle gå ännu bättre för Hamas i valet. Han hade tackat nej.
– CNN! utbrister biskopen.
Sedan diskuterar vi Israels intresse av att Hamas kommer till makten och legitimiserar ytterligare repressioner gentemot Palestina och att just det som CNN föreslog hände med en annan Hamas-ledare, han greps och Israel ringde media.