söndag, januari 22, 2006

Sönderbombade vägar försenar oss & om Hamas

I dag har vi varit i Gaza hela dagen. Det värsta var skämten innan om att vi skulle bli kidnappade – från de flesta vi pratade med innan, även palestinier, och osäkerheten om vi skulle komma in överhuvudtaget – trots tillstånd är det upp till vilket humör israelerna är på den dagen.
Vi kom in utan större problem, samtidigt som en massa tv-team och journalister.


På andra sidan de långa gångarna – först isrealiska kontroller och uppvisande av tillstånd mm, sedan grindar, en lång israelisk gång, sedan två grindar och en palestinsk lång gång och en palestinsk kontroll. Sedan väntar en taxiresa till Gaza Community Mental Health Project som är beläget med utsikt över den långa, långa sandstranden.

Vi får ta en omväg. Huvudvägen är sönderbombad sedan två veckor tillbaka av F16-flygplan.
Gaza är en liten landremsa på västkusten, norr om Egypten. Området ligger helt avskuret från Västbanken. Det är det mest tättbefolkade i världen.

I Gaza har nyligen en del personer fått för sig att de ska kidnappa "internationals" för att driva igenom krav som t ex att ska få arbeten. Det drabbar de internationals som är där: hjälparbetare och journalister. Många palestinier är milt sagt upprörda över kidnappningarna. Så när maskerade, beväpnade svartklädda män körde fram med sin bil och skulle kidnappa två amerikanska journalister kastade uppretade palestinier sten på dem tills de gav upp och fick fly därifrån.

I Gaza är Hamas starka och religionen spelar en stark roll. Hamas har till exempel majoritet i en del kommuner. Hamas vill att lagarna i Palestina ska baseras på sharia. De har kvinnor med i sitt parti Change and reform, men de kvinnorna sägs mest vara alibin. Enligt vallagarna måste man ha en viss andel kvinnor på listorna. I opinionsundersökningarna ligger Hamas/Change and reform på andra plats, tätt efter Fatah, som är impopulära på grund av att de är så korrupta.

Men enligt en annan undersökning vill bara 2,7 procent av palestinierna ha en muslimsk stat baserad på sharia. Så många ser Hamas framsteg som ett tecken på att folk vill protestera mot korruptionen och mot Israel.
Change and reform säger även att de vill befria Palestina, men att de kan tänka sig att tala med israelerna... Inte bara skjuta, alltså.