lördag, januari 21, 2006

"Hamas följer spelreglerna"

På kvällen sticker vi en kortis till Ramallah för att träffa en internationell valobservatör som bor på ett lyxigt hotell i staden. Muren gör att resan tar mycket längre tid än den skulle ha gjort annars.
På vägen måste vi passera två checkpoints; en från Jerusalem, samma som på förmiddagen (Ram), och en in till Ramallah. Den ut från Jerusalem kan vi passera sittande i bilen. Efter en lång resa med muren som ständigt sällskap kommer vi fram till Qalandia, den andra checkpointen. Vi måste lämna vår lilla buss och gå genom mörkret i lera fram till gränsen.
Anna blir chockad, när hon var där senast var gränskontrollen ganska liten. Nu är det en enorm anläggning, med långa inhägnade staket och boskapsliknande fållor. Det är inga problem att passera kontrollerna och vi träffar valobeservatören som bland annat berättar att väpnade Hamas är strikt korrekta och följer valreglerna till punkt och pricka.

När vi ska tillbaka står ett hundratal bilar i kö för att få komma igenom checkpointen. Inte många av dem kommer att komma igenom. Vi träffar på några killar som står och klistrar upp valaffischer på muren i nattmörkret.
– Ironiskt, säger Henrik. Valaffischerna är en symbol för frihet och demokrati och de sitter på något som står för den absoluta motsatsen.

Kontrollerna ut från vad israelerna anser vara palestinska områden till vad de anser vara israeliska områden är rigorösa.
Högtalarröster skriker ut order man inte förstår, och vi vandrar i små fållor, stängs in mellan galler, och slussas vidare till nästa långa gång. Det känns som om jag inte är en person. Möjligen boskap, men inte en människa. Det är galler, hangarliknande tak, långa gångar.

Vi får vänta här och där på lampor som ska slå om till grönt, för att passera olika grindar. "lägg väskan på bandet för röntgen." Men bandet rullar inte. Ska jag ta min väska igen? Vakterna bakom de tjocka glasfönstrena säger ingenting. Till slut tar jag upp den och går igenom metalldetektorn... Det är ok.

På väg in/ut ur checkpointen sitter en helt bisarr skylt om fred och hopp. En blomma symboliserar det hela, och roten på den är säkerhet...