onsdag, januari 25, 2006

Inget utomäktenskapligt sex efter valet om Hamas vinner

Dagen före valet träffar vi företrädare från de tre partier som fått högst siffror i opinionsundersökningarna. Fatah, som har makten nu, Hamas, som ställer upp i val för första gången (under namnet Change and Reform), och Nationella initiativet, som är ett sekulariserat, intellektuellt parti. Hamas ligger på omkring 30 procent och Fatah något högre. Nationella initiativet, Al Mubadara, hoppas på att få upp till 10 procent. Partiet är startar av Edward Saed, kompis med den nuvarande ledaren Mustafa Barghouthi.

På Hamas kontor tas vi emot av deras pressekreterare Baha. Han har tidigare pratat i telefon med Anna, som frågade om det är honom vi ska träffa.
– Me? But I am nobody! utbrast han då.

Och nu när vi ser honom... Han är verkligen en ödmjuk, osäker person. Jag frågar om det är många internationella som besökt deras huvudkontor och han svarar ja.
– Alla vill komma. Alla har varit här – utom israelerna.
Utanför intervjuar ett ryskt tv-team några från dem.
Baha har en examen i statsvetenskap och journalistik, och skulle ha velat studera vidare för en bättre examen. Men han har inte fått komma ut ur Ramallah för israelerna, och kunnat ta sig till ett annat universitet med högre utbildningar.

Det finns två kvinnor på det ganska skruttiga kontoret, en har slöja som täcker håret och en har slöja som täcker allt utom ögonen.
Vi träffar Ahmads Abdel-Aziz, som står med på Hamas distriktslista för Ramallah.
132 personer ska väljas till parlamentet. 66 kommer från distriktslistor och 66 från nationella listor.
Abdel-Aziz är motsatsen till Baha, ger ett stort intryck.

Han förklarar deras politik, genom Henrik som tolkar. Ja, visst, de vill basera samhället och lagarna på sharia.
– Islam har reglerat de muslimska länderna i 1 500 år, och lagt grunden även för de europeiska länderna. Islam passar bäst här. Det är inte bara en religion, det är ett samhällsystem.
Vissa internationella lagar kommer Hamas inte att acceptera, som att kvinnor får ha sex före äktenskapet och att män får ha det med män.
– Män, då? Får de ha sex före äktenskapet, frågar jag.
– Nej, det ska också vara förbjudet.
Han betonar att det handlar om stegvisa förändringar, som vara frivilliga. Genom upplysning ska man övertyga folket.
Vi frågar om Hamas erkänner staten Israels rätt att existera.
– Jag ska ställa en motfråga. Erkänner Israel staten Palestinas rätt att existera? När de gör det kan vi svara på den frågan.