fredag, januari 27, 2006

Vilken galen hjärna har tänkt ut det här?


Riv apartheidmuren, har någon skrivit vid Qalandia checkpoint vid Ramallah.
Jag har funderat över hur man ska beskriva muren och alla checkpoints. Men det är svårt. Bara tanken på hur någon har kunnat fundera ut någonting så galet får hjärnan att vrida sig några extra varv.

Och som Henrik säger: om den hade byggts vid gränsen, på Israels sida, hade man inte kunnat säga någonting om den. Men som det är nu byggs den uteslutande på palestinskt område, och den skär av samhällen kors och tvärs. Var vi än rör oss har vi den, här och där, på de mest oväntade ställen. Och så dessa checkpoints som är överallt. Vissa utbyggda som stora hangarer med grindar och långa gångar fram och tillbaka avskilda av galler. Taket är gjort av korrugerad plåt. Som till exempel Qalandia.
Andra består av några tungt beväpnade soldater som står och kollar alla pass och bestämmer vem som ska in eller ut. Helt godtyckligt. Som Hawarra vid Nablus.

På båda sidor finns taxibilar och servis – bussar – som inte kan komma igenom. Man får alltså kliva ur sitt fordon, gå igenom och ta ett annat på andra sidan.

När vi gick ut från Nablus genom vägspärren hade personen längst bak i kön väntat i tre timmar på att komma ut ur staden. Vi fick gå förbi hela kön, och jag skämdes.
En kvinna grät utanför spärren, hennes son hade dragits in för inspektion i ett skjul. Slutligen kom han ut, han var ok. Men ingen vet varför vissa inspekteras eller inte, varför vissa får komma igenom eller inte.

Dagen efter valet hade soldaterna stängt checkpointen i Ram, på vägen mellan Jerusalem och Ramallah, och tagit taxibilar i "förvar". För att få tillbaka dem måste chaufförerna betala soldaterna.

När vi åkte hem från Betlehem idag berättade den unga gulliga taxichauffören som skjutsade oss till checkpointen att han hade varit i Sverige och hälsat på en släkting utanför Malmö, och i Tyskland. Men han hade inte fått komma in i Jerusalem, 20 minuter bort, på 12 år. Vad ska man säga? Det är så absurt.
Saed, den 22-åriga studenten i Nablus, har bara varit utanför staden en enda gång i hela sitt liv. Då gjorde han en kort resa men höll sig i närheten av Nablus.

På Ma'an Network, ett alternativt mediacenter med kontor i Betlehem, Ramallah och Gaza och medarbetare i varenda stad i Palestina, berättade fotochefen Magnus Johansson (en av få utlänningar på byrån) att Israel håller på att bygga murar runt varenda palestinsk stad på Västbanken. Snart är alla städer inringade.
– Även Betlehem kommer att bli israeliskt. De kommer aldrig att släppa staden.

Många, många har blivit skjutna vid vägspärrar. De större, mer instititutionaliserade som Qalandia, Erez (Gaza) och den vid Betlehem, är lugnare eftersom personalen slipper ha direktkontakt med de som passerar. Men hemskare på ett annat sätt, eftersom man känner sig berövad all mänsklighet.

Och ingen vet: kommer jag ut? Kommer jag in? Måste jag vänta i fem timmar? Kan jag bara gå igenom? Kommer jag aldrig ut?