söndag, januari 29, 2006

Alla döda människor


Jag hade tänkt skriva om olika personer som har blivit skjutna. Arafat, som blivit ryggmärgsskadad när han skjutits av israelerna och satt i rullstol. Hur han med hjälp av rehabilitering lyckats skaffa arbete, hustru och barn. Han blev skjuten när han befann sig vid Qalandia bland en massa andra människor. De som bevittnade händelsen säger att de såg hur soldaterna siktade på just Arafat, där han satt i sin rullstol. Men soldaterna säger att det var ett misstag, de skulle skjuta in i flyktinglägret vid Qalandia. Beskjuta flyktingläger gör man regelmässigt och då dödas alltid någon. Ett barn, en man, någon som råkar röra sig på fel ställe.

Anna som visade bilder på barn och unga människor för personer i flyktinglägret Askar camp. Hon hade tagit dem när hon var där förra gången. När hon bläddrade kommenterade hennes vänner bilderna:
– Åh, men han är död. Och han är död, och han.
Anna stängde igen albumet.

Så vad ska man skriva? Om den nioåriga flickan som sköts i Gaza? Om de civila israeler som dött i självmordsattacker? Om hur de israeliska soldaterna retar barnen tills de kastar sten på dem – och då skjuter dem? Om alla som dör... Det går inte.